SACHA INCHI – beneficii pentru sanatate
Sacha Inchi, cunoscut sub numele arahida Inca, este sămânţa unei plante care creşte în zonele muntoase din Peru. Sacha Inchi a fost cultivată şi utilizată ca sursă de hrană timp de 3000 de ani în jungla amazoniană. Semintele capata prin prajire la foc mic o aroma de alune crocante. Dincolo de gustul placut, aceste seminţe sunt bogate în proteine, omega 3, 6 şi 9, alfa-tocoferol vitamina E, carotenoizi (vitamina A) si fibre. Acest super-aliment este uşor de digerat şi este puţin probabil să provoace alergii sau iritaţii. Uleiul este de asemenea bine tolerat. Are un gust similar cu cel al uleiului de măsline, doar puţin mai light si cu aroma de nuci, contine mai multe proteine si omega 3 decat uleiul de masline.
Persoanele cu alimentatie vegana sau vegetariana sunt interesate sa gaseasca surse de alimente bogate in omega 3 pentru a-si suplimenta dieta cu acest nutrient esential. Sunt disponibile putine alimente care sa aiba un continut substantial din acest nutrient. Sacha Inchi indeplineste aceasta conditie alături de semintele de chia, seminte de in si microalgele.
Utilizare: nu se recomanda incalzirea sau gatirea acestui ulei.
Este ideal pentru dressinguri de salate, pentru stropirea mancarurilor preparate sau specialitatilor de paine, sau pentru a adauga un gust placut de nuci smoothieurilor.
Poate avea rezultate benefice pentru persoanele care sufera de diabet, artrita, anxietate, hiperactivitate, probleme digestive, cardiace sau colesterol, astm, dar si pentru uz cosmetic.
Beneficii ale consumului de ulei sacha inchi:
- Colesterolul – Sacha Inchi reduce colesterolul LDL si creste colesterolul HDL. Nivelurile de colesterol sunt un marcator important pentru probleme cardiovasculare, pot reflecta problemele dietetice şi dispoziţii genetice faţă de unele boli.
- Starea de bine – Aceste seminţe conţin o cantitate bună de triptofan, un precursor al serotoninei. Serotonina este un hormon si neurotransmitator care ne ajută să facem faţă stresului şi sa ne simtim calmi şi fericiti. Omega 3 reduce astfel inflamaţia la nivelul creierului, care poate provoca schimbări de dispoziţie, dureri de cap şi multe altele.
- Pierderea in greutate – nivelurile mai ridicate de serotonina, datorită triptofanului, regleaza pofta de mancare, asa ca nu vom manca mai mult decat este nevoie.
- Sanatatea creierului – Cea mai mare parte a creierului nostru este compus din grăsime. Avem nevoie de grasimi bune, sanatoase pentru a reaproviziona celulele nervoase si pentru a lupta cu inflamaţia. Inflamatia din creier poate provoca depresie, oboseala, probleme de memorie, precum şi răspunsurile exagerate la durere.
- Sănătatea inimii – sacha inchi imbunatateste circulatia, scade tensiunea arteriala, colesterolul si inflamatia in corp. Toate acestea contribuie la un sistem cardiovascular mai sănătos de la artere la inimă şi mai apoi in tot corpul.
- Diabetul – Omega 3 ajuta la reglarea glucozei. Multi medici si cercetatori sustin faptul ca omega 3 poate reduce rezistenţa la insulina si scade nivelul trigliceridelor, care sunt adesea ridicate la diabetici.
- Sanatatea oaselor – Omega 3 ajuta corpul sa absoarba calciul. Alimentele bogate in omega 3 imbunatatesc densitatea oaselor, impiedicand deteriorarea ce apare odata cu avansarea in varsta.
- Vederea – vitamina E, vitamina A şi Omega 3 din uleiul de sacha inchi pot imbunatati vederea si pot contribui la mentinerea sanatatii ochilor. La fel ca şi creierul, ochii au nevoie de grăsimi sanatoase şi sunt predispusi la leziuni inflamatorii, pe masura imbatranirii corpului.
- Dureri articulare – Caracterul anti-inflamator al uleiului sacha inchi poate fi de ajutor pentru a uşura durerile articulare. Pentru rezultate mai bune, puteti combina uleiul de sacha inchi cu ghimbir sau turmeric.
- Pielea şi părul – Acizii grasi Omega 3 sunt vitali pentru sanatatea parului si a pielii. Ajută la reglarea producţiei de sebum, păstrează pielea elastică, protejează împotriva efectelor nocive ale soarelui şi ne ajuta la repararea daunelor cauzate de factorii de mediu.